Wat is neurofeedback?

Sommige kinderen nemen alles wat ze zien en horen
in zich op. Ze vinden het moeilijk om zich te concentreren.
Bij deze kinderen kan neurofeedback helpen.
Uit:‘Thijs leert zijn hoofd leeg maken’

Neurofeedback is een techniek om de hersenen te leren om het lichaam beter te besturen. Als jouw hersenen niet helemaal doen wat je eigenlijk zou willen, dan merk je dat je bijvoorbeeld niet goed kunt slapen, je niet goed kunt concentreren of gewoon niet lekker in je vel zit. Neurofeedback is bij uitstek geschikt voor de behandeling van ADHD en ADD, dat hebben tal van wetenschappelijke onderzoeken bewezen.

Lekker trainen, die hersenen

Goed nieuws: wetenschappelijke onderzoeken naar neurofeedback laten zien dat je hersenen kunt leren om beter te functioneren. Bij Educadora kunnen we je daarbij helpen. Met gespecialiseerde neurofeedback-apparatuur trainen we jouw hersenen. Of eigenlijk: dat doe je helemaal zelf.

Hersengolfjes meten

Bij neurofeedback meten we met elektroden de amplitude (= de trillingssterkte) van jouw hersengolven. Dat meten gebeurt op een specifieke plaats op je hoofd, precies daar waar de elektrode geplakt is. Zo kijken we in hoeverre jouw hersenen op die plek onvoldoende in balans zijn. Zodra de computer merkt dat jouw hersenen precies doen wat ze moeten doen, krijg je een beloning (‘feedback’). Zo’n beloning vinden de hersenen fijn en het stimuleert ze om deze hersenactiviteit vaker te laten zien. Door je hersenen op deze manier vaak te trainen, wordt die reactie heel gewoon voor ze. En dus ook voor jou.

Na enkele trainingssessies zul je het effect al merken: je kunt je dan écht al beter concentreren.

Kinderen in ontwikkeling

Vooral voor kinderen is een neurofeedback-training zeer effectief omdat hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Deze methode kan je mentaal sterker maken en ervoor zorgen dat je lekkerder in je vel zit en je beter kunt concentreren.

Neurofeedback in de media

Artikel De Psycholoog