Meer informatie over het QEEG

Educadora werkt met de QEEG Evidence Based Methode. De trainingen zijn gebaseerd op resultaten uit wetenschappelijk onderzoek. Regelmatig vindt intervisie plaats om de laatste wetenschappelijke inzichten en nieuwe kennis in de behandelmethode te kunnen integreren.

Voordat we bij Educadora met een neurofeedbacktraining starten, krijgt je kind eenmalig een QEEG-onderzoek bij het EEG Resource Institute in Nijmegen.

De voorbereiding

Een QEEG is een ‘kwantitatief EEG’: op meerdere plaatsen op het hoofd wordt gemeten wat de hersenactiviteit is. Dat gebeurt met een soort badmuts (cap) met 26 elektroden, die zijn gevuld met een gel. Deze gel zorgt ervoor dat de hoofdhuid contact maakt met de elektrode. Ook krijgt je kind kleine stickertjes (elektroden) op de huid en metertjes aan de vingers die zijn ademhaling, oogbewegingen, hartslag, transpiratie en spierspanning zullen meten. Daarna mag hij een korte vragenlijst invullen. Deze voorbereiding duurt een half uur.

De test

Na de voorbereidingen begint de echte test. Via een koptelefoon krijgt je kind instructies die hij, zittend aan een computerscherm, moet uitvoeren met behulp van een knoppenkastje. Belangrijk is dat hij zich hierbij ontspant: gespannen spieren of zenuwachtig bewegen kunnen zorgen voor veel storing in het EEG-signaal.

Ouders

Als je kind wordt getest, kun je tijdens de voorbereiding zelf meekijken en meehelpen met bijvoorbeeld de vragenlijst. Als de test begint, mag je plaats nemen in de ruimte ernaast. Het testen van je kind duurt ongeveer een uur.

Neuropsychologisch onderzoek

Als je kind de cap na een uurtje af mag doen, is hij bijna klaar. Het enige dat nog moet gebeuren is het doen van een neuropsychologische test. Daarbij krijgt hij via een koptelefoon instructies om opdrachten uit te voeren op een touchscreen. Kinderen mogen deze test eventueel onder begeleiding uitvoeren.

Rapport en advies

Daarna is hij echt klaar! Het EEG Resource Institute stuurt alle gegevens naar het hoofdkantoor van BRC in Australiƫ. Nadat de resultaten bekend zijn, stelt een gespecialiseerde psycholoog van het EEG Resource Institute een behandeladvies op. Zowel de resultaten als het advies worden opgestuurd naar Educadora.

Drs. Suzanne van der Star van Educadora neemt daarna contact met je op om een afspraak te maken. Dan bespreken we de QEEG-resultaten en kan de neurofeedbacktraining van start.