Technieken om een kind te kalmeren

Kalmerende technieken voor in de klas

Er zijn veel technieken die er zijn om kinderen te helpen kalmeren. Maar mijn tip is om bij kinderen die overprikkeld of overweldigd zijn, Zwaar werk in te zetten.

 

Proprioceptieve inbreng

Zwaar werk is wanneer je kinderen laat duwen of trekken aan een object. Een kind ervaart dan langzame weerstand tegen zijn spieren, die een kind nodig heeft om het werk uit te oefenen. (Dit is de zogenaamde proprioceptieve inbreng in ergotherapie jargon.) Het is handig voor kinderen van alle leeftijden, en vooral die met sensorische informatieverwerkingsproblemen.

Zo kun je in de klas op de stoel push-ups doen. Maar ook push ups tegen een muur met hun handen. Ook weerstandsbanden om te rekken zijn effectief.

Belangrijk is dat je ook uitlegt geeft aan kinderen hierover: “Deze oefeningen helpen je om je lichaam te kalmeren.

Wat kun je als ouder thuis als ‘zwaar werk’ voor je kind inzetten?

Als ouder kun je ook eenvoudig zwaar werk oefeningen in de thuissituatie inzetten.

Ten eerste, als je kind overstuur is bied haar dan ook weerstandsoefeningen aan om haar te helpen kalmeren. Laat haar over een bal rollen en de bal verplaatsen met haar buik.

Gebruik dezelfde bal en vraag je kind om deze boven haar hoofd te tillen en zich dan uit te strekken tot aan de hemel.  Herhaal de oefeningen langzaam, dit is doelgerichte stretching.

Ten tweede, kun je je kind oefeningen laten doen die aanhoudende aandacht vereisen. Bijvoorbeeld het spel Simon Says spelen met zware werkzaamheden: “Simon zegt mars (je kind laten stampen).” “Simon zegt lopen als een krab.” (Zitten met handen en voeten op de grond en trek de buik omhoog.) ”

Een ouder kind kan je een parcours laten doen met bij voorkeur push-ups, sit-ups en andere oefeningen. Om de voordelen van het zware werk te ervaren, probeer dan om je kind de oefeningen te doen gedurende 5-15 minuten.

Probeer een circuit op stellen met 10 tot 12 herhalingen van elke beweging en dan afkoelen met langzame stretching. Je kunt de oefeningen creatief meenemen in de dagroutine van je kind.

En je zult samen succes ervaren, namelijk een rustiger kind.

Lees ook deze 3 waardevolle tips om je kind te kalmeren en vind hier tips om als ouder kalm te blijven.

Wat zijn jouw ervaringen bij het inzetten van ‘zwaar werk’ bij je kind. Ken jij nog leuke produkten die je hierbij kunt gebruiken. Deel het in een reactie met ons.