7 tips om het werkgeheugen een boost te geven

Vindt je kind het moeilijk om een beetje informatie te onthouden, terwijl hij even wordt afgeleid door iets anders? Bijvoorbeeld als je kind huiswerk aan het maken is en dit onderbreekt omdat de telefoon gaat. Na het telefoongesprek is je kind vergeten dat hij met huiswerk bezig was en gaat een andere activiteit doen.  Als je kind regelmatig moeite heeft om te onthouden wat de volgende stap is en door afgeleid zijn dus van de hak op de tak springt, kan het zijn dat er misschien sprake is van een werkgeheugen probleem.

Wat is het werkgeheugen?

Het werkgeheugen verwijst naar het manipuleren van informatie die in het korte termijngeheugen is opgeslagen. Het is een vaardigheid die kinderen en volwassenen nodig hebben om te leren. Het is bij de uitvoer van taken nodig om stap voor stap aanwijzingen tijdelijk op te slaan en te gebruiken, net zoals bij het oplossen van een wiskunde som in je hoofd, moet je de tussenstappen kunnen onthouden en gebruiken.

Lees meer over het werkgeheugen, of doe de checklist om te weten of jouw kind een werkgeheugen probleem heeft.

Wat als je kind een werkgeheugen probleem heeft. Wat kun je als ouder doen om dit werkgeheugen te verbeteren?

Lees hier een 5 tal tips die je kunt doen in de dagelijkse routine om het werkgeheugen een boost te geven.
 
1. Werk aan visualisatie vaardigheden.
 
Stimuleer je kind om een ​​beeld te maken in zijn hoofd van wat hij zojuist heeft gelezen of gehoord. Bijvoorbeeld, als je verteld hebt om de tafel voor vijf personen te dekken. Vraag hem dan hoe de tafel eruit moet zien. In het begin kun je je kind het laten tekenen. Later kun je je kind leren om het beeld te beschrijven.

2. Laat je kind jou iets leren.

Het kunnen uitleggen aan een ander hoe je iets moet doen of maken helpt om informatie te verwerken. Als je kind een vaardigheid aan het leren is zoals hoe je met basketbal moet dribbelen, vraag hem om het aan jou te leren. Leraren doen in principe hetzelfde door leerlingen meteen te laten werken met de informatie, door vragen te stellen en aan te sluiten bij reeds gekende informatie.

3. Maak gebruik van spellen die een appel doen op het visuele geheugen.

Er zijn tal van spellen om het visuele geheugen uit te dagen. Denk aan memory. Maar wat ook een leuke activiteit is, is om op een pagina in een tijdschrift je kind in een minuut zoveel mogelijk een bepaald woord omcirkelen. Of kentekenplaten hardop zeggen en vervolgens achterstevoren opnoemen.

4. Speel kaartspellen

Eenvoudige kaartspellen zoals UNO, kwartetten en pesten kunnen het werkgeheugen op twee manieren verbeteren. Je kind moet de regels van het spel in het achterhoofd houden. Maar hij dient ook te onthouden welke kaarten hij heeft en welke reeds door andere mensen zijn gespeeld.

5. Stimuleer actieve leesstrategieen

Er is een reden waarom markeerstiften en sticky notes populair zijn! Het noteren van notities en het onderstrepen of markeren van een stuk tekst kan kinderen helpen kinderen om informatie in het achterhoofd lang genoeg op te slaan om vragen hierover goed te beantwoorden. Maar ook het hardop praten, hardop lezen en het hardop vragen stellen bij de tekst kan je werkgeheugen versterken.

6. Deel veel informatie op in kleinere stukken

Een lange reeks cijfers onthouden is eenvoudiger als je ze in 2 tallen of in 3 tallen probeert te onthouden en op te zeggen. Maak hier dus ook gebruik van als je je kind aanwijzingen of taken geeft. Schrijf ze stap voor stap op of maak ze stap voor stap visueel. Ook mindmappen kan handig zijn voor je kind om veel informatie overzichtelijk in kleinere stukken visueel aan te bieden.

7. Bied informatie multisensorisch aan
 
Het verwerken van informatie op zoveel mogelijk manieren kunnen het werkgeheugen en lange-termijn geheugen ondersteunen. Schrijf taken op, maak gebruik van een planbord, agenda zodat je kind de informatie ten alle tijde kan raadplegen. Oefen bijvoorbeeld tafeltjes met je kind terwijl je de bal heen en weer gooit. Met behulp van multisensorische strategieën kunnen helpen uw kind informatie in gedachten te houden lang genoeg om het te gebruiken.

Het geheugen stimuleren door trucs en games zijn slechts enkele van de manieren om je kind te helpen met uitvoerende functies. Lees hier meer over executieve functies

Als je kind problemen houdt met het werkgeheugen dan is het verstandig om hulp in te schakelen.

Bij werkgeheugenproblemen is het volgen van een werkgeheugen training aan te bevelen. Lees hier meer over de werkgeheugen training Cogmed