3 Tips om je kind te kalmeren

Emotieregulatie

Kinderen met ADHD hebben vaak problemen met het reguleren van hun emoties (een van de vele executieve functies).

In contact met je kind stuit je dan ook met regelmaat op overdreven emotionele reacties of woede-uitbarstingen.

 

Het valt in een dergelijke situatie dan ook niet mee om je kind te bereiken en tot rust te bedaren. Als ouder vergt het veel begrip, doorzettingsvermogen en geduld. Dit is niet altijd makkelijk om op te brengen, jij bent immers ook maar gewoon een mens, met gevoelens, die je niet altijd in de hand hebt. (tips om als ouder kalm te blijven? Lees verder).

Heb je jezelf een beetje onder controle? Dan lukt het je beter om je kind ook te begeleiden om zijn of haar emoties te controleren.

Graag deel ik 3 waardevolle tips met je, om je kind te kalmeren.

  1. Praat op een rustige toon

Praat op een rustige toon tegen je kind, ook al is je kind onbeleefd of toont deze geen respect. Vertel rustig wat je denkt dat er aan de hand is. Dus bijvoorbeeld, ik heb de indruk dat je geirriteerd bent door iets wat er op school is gebeurd.  Weet je wat, pak even drinken en een koek dan gaan we even zitten. Door samen te zitten kom je beter met elkaar in interactie. Je leidt je kind ook even af door iets te gaan doen voor je (maak het concreet, zoals in het voorbeeld, pak drinken en een koek). Hierdoor creeer je even rust. Als je kind voldoende gekalmeerd is kun je de situatie en het gedrag bespreken en je kind bevragen wat hij/zij kan veranderen en wat jij kunt doen als hij een volgende keer boos is.

  1. Fysieke activiteit

Bij jongere kinderen helpt een fysieke activiteit altijd erg goed. Dus laat je kind even springen op de trampoline, rondje fietsen of rennen of springtouwen. Ook zelf beginnen met kleuren en je kind vragen om je te helpen is even een goede manier om beiden tot rust te komen.

  1. Wees een voorbeeld voor je kind – hoe reguleer jij emoties?

Laat je kind zien wat jij doet als je niet in balans bent.

Laat zien dat je dan even gaat kleuren of rennen of je op een andere manier even terugtrekt om op te laden en leg dit ook uit aan je kind.

 

Wat laat jij als ouder aan voorbeeldgedrag zien?

Hoe help jij je kind om op tijd de rust te nemen?

Wat werkt er bij jouw kind wel en niet?

Geef een reactie