5 waardevolle Huiswerk tips

Elke start van het schooljaar is het met je kind weer even aftasten naar hoe het zal gaan met huiswerk…

Voor kinderen, en dan met name kinderen met ADHD, is de overgang van een basisschool naar een middelbare school een hele stap.

Laat staan voor de ouders. Voor jou als ouder zal het zoeken zijn naar een middenweg, ga ik mijn kind helpen of ga ik hem of haar meer loslaten en kijk ik wel waar het schip strand.

Huiswerk en afleiding

Maar ook voor je kind is het zoeken naar een nieuw ritme en overzicht en structuur. En laten we wel zijn, dat valt niet mee met alle verleidingen waar je puber aan bloot gesteld wordt. De aandacht wordt al snel getrokken door berichtjes en piepjes van de telefoon. En even facebook checken kan al snel uitmonden in een uur surfen op internet.

 

Eigen verantwoordelijkheid?

Sommige ouders kiezen ervoor om hun kind zelf de verantwoordelijkheid te laten dragen over het plannen en maken van huiswerk en het inpakken van de tas.  Al snel, rond de herfstvakantie zul je gaan merken of je puber dit aankan of niet. Dit is namelijk terug te zien in de resultaten op de toetsen en de op- of aanmerkingen van docenten.

Kies je er als ouder voor om wel je kind aan de hand te nemen dan is het zoeken naar een balans. Niet elke puber staat open voor deze goed bedoelde begeleiding. Ze vinden zich immers al groot en zelfstandig en regelen wel zelf hun zaakjes.

5 waardevolle huiswerk tips

Maar je kunt je puber wel een stuk op weg helpen met de volgende tips:

  1. Stel vaste huiswerktijden in
  2. Zorg voor een vaste rustige werkplek
  3. Laat je puber actieve en passieve werkvormen afwisselen (leren en lezen afwisselen met bijvoorbeeld maakwerk, luisteren naar infomatieve filmpjes, maken van mindmap).
  4. Wissel 45 minuten werken af met een pauze (een pauze waarin je puber even actief kan bewegen, dansen op muziek, trampoline springen,..)
  5. Geef je puber een drinkfles met rietje met water (en citroen) kan helpen om concentratie even te verhogen. Ook zure snoepjes of mueslirepen waar goed op gekauwd moet worden kan alertheid verhogen.

 

Maar deze lijst is natuurlijk nog verre van compleet. Dus heb jij nog tips?

Deel ze hieronder in een reactie met ons.

 

Geef een reactie