Mijn kind dwaalt af… (ADHD/ADD)

“Mijn dochter van 9 jaar heeft erg veel moeite om haar aandacht bij instructies te houden. Ze vindt geschiedenis saai en kan na de les hier thuis ook niets meer over vertellen. Ze is dan volgens de juf regelmatig afgeleid ( in gedachten). Thuis moet ik haar meerdere malen opnieuw vragen om schoenen en jas aan te doen en tas te pakken om haar op tijd naar school te krijgen. Vaak heeft zij dan wel of jas of schoenen aan maar de rest niet en dan is ze aan het spelen. Veel dingen die voor haar oninteressant zijn, vragen erg veel begeleiding. Hoe kan ik mijn dochter het beste helpen?”

 

In mijn praktijk komen regelmatig ouders met dergelijke vragen over concentratieproblemen bij hun kinderen.

Als onbekend is dat er een concentratieprobleem is, lopen kinderen zowel op school als thuis vaak tegen onbegrip op. Ouders en leerkrachten worden geïrriteerd na herhaaldelijk opnieuw instructies geven, die niet lijken binnen te komen. Het kind krijgt daardoor meer vervelende reacties en kan zich minderwaardig gaan voelen.

 

Wat is concentratie eigenlijk?

Concentratie is de mogelijkheid om je aandacht intensief op iets te kunnen richten. Bij kinderen betreft het de aandacht voor de lesstof. Het is de laatste tijd een veelgehoorde klacht van leraren dat de kinderen van tegenwoordig zich niet zo goed meer kunnen concentreren. Misschien is het een bijkomstigheid van het gegeven dat er steeds meer kinderen met (gedrags-)problemen zijn. (meer lezen over concentratieprobleem)

 

Indien er sprake is van een concentratieprobleem bij je kind, wat kun je dan doen?

1. Zorgen voor een duidelijke structuur thuis en op school

Maak evt gebruik maken van pictogrammen, agenda. (tips, klik hier)

2. Zorg zelf voor duidelijke korte instructies naar je kind en beperk de hoeveelheid opdrachten die je je kind in een keer meegeeft

vb. “Ga nu je tandenpoetsen”. Volgende opdracht: “Ga nu je pyama aandoen” (ipv.:” ik wil dat je nu stopt met spelen en je boven je pyama gaat aandoen en je klaar maakt voor bed en vergeet je tanden niet te poetsen”).

3. Maak gebruik van beloning

Voor routines in ochtend of avond kun je werken met beloningssysteem om gedragsrepertoire aan te leren.

4. Begeleid je kind met huiswerk

Deel samen met je kind het huiswerk in kleine stukken op en maak samen een planning.

5. Zorg voor gezonde voeding (lees meer), voldoende beweging en voldoende slaap.

 

Graag hoor ik of jij als ouder nog meer tips hebt voor andere ouders, deel ze met ons. Ook vragen mag je gerust stellen.

Mocht je als gezin meer ondersteuning en begeleiding nodig hebben bij je kind met concentratieproblemen dan kun je bij praktijk Educadora (Boxtel) terecht. De volgende mogelijkheden worden geboden voor kinderen en volwassenen: Neurofeedback, Cogmed Werkgeheugen Training, individuele begeleiding (beertjesmethodiek en STOP DOE DENK methodiek) en ouder- en leerkracht trainingen over ADHD.

Geef een reactie